Recepti

Krokant torta

Tijesto

  •  6 jaja

  •  12 dkg šećera

  •  35 dag grilaža (15 dag šećera + 20 dag oraha)

  •  10 dag brašna

  •  1/2 praška za pecivo



  • Ovo je moja najdraža torta i tko god ju je napravio, ostao je očaran okusom.....

    Krema

  •  6 žutanjaka

  •  6 žlica šećera

  •  2 vanili šećera

  •  8 žlica brašna

  •  1 l mlijeka

  •  10 dkg krokanta

  •  2 dl vrhnja za šlag


  • Ukrašavanje

  •  3 dl vrhnja za šlag

  •  10 dkg krokanta



  • *Grilaž*
    Prvo se napravi grilaž i to tako da se nožem nasjeckaju orasi na što sitnije komadiće. Šećer topiti (uz povremeno miješanje) u posudi na vatri, dok ne postane tekući i poprimi smeđu boju karamela. Čim se sav šećer otopi odjednom se doda cijela količina nasjeckanih oraha i dobro promiješa. Smjesa postane dosta tvrda.
    Namastiti lim (može i za pečenje) i u njega usuti grilaž, poravnati da bude tanko i pustiti da se ohladi. Kada je hladno izlomiti ga u sitne komadiće.
    BiskvitU zdjeli dobro umutiti cijela jaja, šećer i vanili šećer. U posebnoj posudi promiješati brašno i prašak za pecivo. Smjesi od jaja dodati izlomljeni grilaž, dobro izmiješati, a zatim ručno polako umiješati pripremljeno brašno.
    Biskvit peći na 180ºC, 45-50 minuta u okruglom kalupu promjera oko 24 cm.
    Kada se potpuno ohladi prerezati na 3 dijela.
    Za natapanje se koristi mlijeko u koje je dodano par zrna Nescafea.
    KremaPomiješati žutanjke, šećer, vanili šećer, brašno i skuhati u mlijeku. Kada se ohladi dodati krokant i umućeno vrhnje za šlag.
    UkrašavanjeTortu premazati umućenim vrhnjem za šlag i posuti korkantom.

    TORTA FERRERO ROCHER
    šalica je od 2 dl
    Biskvit:2 šalice smeđeg šećera
    1 šalica oštrog brašna
    1 šalica glatkog brašna
    1 1/2 žličica praška za pecivo
    1 1/2 žličica sode bikarbone
    3/4 šalice kakaa
    2 jaja
    1 šalica mlijeka
    1/2 šalice ulja
    2 žličice arome vanilije
    1/2 šalice kipuće vode
    U jednoj posudi pomiješati sve mokre (ali bez vode), a u drugoj sve suhe sastojke. Postupno dodavati mokre u suhe sastojke i miksati, a na kraju dodati kipuću vodu i pomiješati. Premazati kalup maslacom i posuti krušnim mrvicama, uliti smjesu i peći 40 – 45 minuta na 170 stupnjeva.
    Krema:400 g nutelle
    400 g mascarponea
    250 g poprženih lješnjaka (pola samljeti na fino, a pola izrezati na grubo)
    4 napolitanke od lješnjaka (mljevene)
    Za kremu je potrebno pomiješati sve sastojke. Kreme ima dovoljno da se nadjene torta (biskvit prerezati na pola) i ukrasi cijela površina torte. Još se tortu može dodatno posuti grubo nasjeckanim prženim lješnjacima


    Ne baš jeftina, ali za rođendane je originalna....

    Milka torta
    Sastojci
    Za kore:
    21 bjelanjak
    450 g šećera
    300 g lješnjaka
    3 žlicePšeničnog oštrog brašna
    Za kremu:
    21 žumanjak
    3 Pudinga vanilin
    6 žlicaPšeničnog oštrog brašna
    1l mlijeka
    100 g šećera
    250 g maslaca
    2 Šlag pjene
    100 ml mlijeka
    300 g Milka čokolade s lješnjacima
    300 g Milka bijele čokolade
    Priprema
    Odvojite 7 bjelanjaka i istucite ih u čvrsti snijeg, a zatim umiješajte postepeno 150 g šećera.
    Sameljite 100 g lješnjaka, dodajte 1 žlicu brašna i lagano umiješajte u pripremljeni snijeg.
    Smjesu izlijte u kalup za torte (Ø 28 cm) čije ste dno prekrili papirom za pečenje i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 20 minuta.
    Na isti način s preostalim bjelanjcima, šećerom, lješnjacima i brašnom ponovite isti postupak još dva puta tako da dobijete 3 kore biskvita.
    Za kremu sve žumanjke, puding i brašno promiješajte. Po potrebi dodajte malo mlijeka.
    Preostalo mlijeko i šećer zakuhajte, odmaknite s vatre i umiješajte pripremljenu smjesu od žumanjaka. Vratite na vatru i uz miješanje kratko prokuhajte, pazeći da ne zagori.
    Kremu ohladite uz povremeno miješanje, a zatim umiješajte razrađeni maslac.
    Šlag pjenu uspite u 100 ml mlijeka i umiješajte u čvrsti šlag.
    Pripremljeni šlag umiješajte u kremu, a zatim je podijelite na dva dijela. U jednu polovicu umiješajte tamnu čokoladu koju ste otopili na pari, a u drugu polovicu bijelu čokoladu.
    Na biskvitnu koru stavite polovicu tamne kreme, zatim položite drugu biskvitnu koru, premažite je polovicom bijele kreme, zatim stavite treću koru.
    Tortu premažite s ostatkom krema izvana i ukrasite lješnjacima.
    Savjet
    Koristite pržene lješnjake :)