Krokant torta
Tijesto
Ovo je moja najdraža torta i tko god ju je napravio, ostao je očaran okusom.....
Krema
Ukrašavanje
*Grilaž*
Prvo se napravi grilaž i to tako da se nožem nasjeckaju orasi na što sitnije komadiće. Šećer topiti (uz povremeno miješanje) u posudi na vatri, dok ne postane tekući i poprimi smeđu boju karamela. Čim se sav šećer otopi odjednom se doda cijela količina nasjeckanih oraha i dobro promiješa. Smjesa postane dosta tvrda.
Namastiti lim (može i za pečenje) i u njega usuti grilaž, poravnati da bude tanko i pustiti da se ohladi. Kada je hladno izlomiti ga u sitne komadiće.
Prvo se napravi grilaž i to tako da se nožem nasjeckaju orasi na što sitnije komadiće. Šećer topiti (uz povremeno miješanje) u posudi na vatri, dok ne postane tekući i poprimi smeđu boju karamela. Čim se sav šećer otopi odjednom se doda cijela količina nasjeckanih oraha i dobro promiješa. Smjesa postane dosta tvrda.
Namastiti lim (može i za pečenje) i u njega usuti grilaž, poravnati da bude tanko i pustiti da se ohladi. Kada je hladno izlomiti ga u sitne komadiće.
BiskvitU zdjeli dobro umutiti cijela jaja, šećer i vanili šećer. U posebnoj posudi promiješati brašno i prašak za pecivo. Smjesi od jaja dodati izlomljeni grilaž, dobro izmiješati, a zatim ručno polako umiješati pripremljeno brašno.
Biskvit peći na 180ºC, 45-50 minuta u okruglom kalupu promjera oko 24 cm.
Kada se potpuno ohladi prerezati na 3 dijela.
Za natapanje se koristi mlijeko u koje je dodano par zrna Nescafea.
Biskvit peći na 180ºC, 45-50 minuta u okruglom kalupu promjera oko 24 cm.
Kada se potpuno ohladi prerezati na 3 dijela.
Za natapanje se koristi mlijeko u koje je dodano par zrna Nescafea.
KremaPomiješati žutanjke, šećer, vanili šećer, brašno i skuhati u mlijeku. Kada se ohladi dodati krokant i umućeno vrhnje za šlag.
UkrašavanjeTortu premazati umućenim vrhnjem za šlag i posuti korkantom.
TORTA FERRERO ROCHER
šalica je od 2 dl
Biskvit:2 šalice smeđeg šećera
1 šalica oštrog brašna
1 šalica glatkog brašna
1 1/2 žličica praška za pecivo
1 1/2 žličica sode bikarbone
3/4 šalice kakaa
2 jaja
1 šalica mlijeka
1/2 šalice ulja
2 žličice arome vanilije
1/2 šalice kipuće vode
U jednoj posudi pomiješati sve mokre (ali bez vode), a u drugoj sve suhe sastojke. Postupno dodavati mokre u suhe sastojke i miksati, a na kraju dodati kipuću vodu i pomiješati. Premazati kalup maslacom i posuti krušnim mrvicama, uliti smjesu i peći 40 – 45 minuta na 170 stupnjeva.
1 šalica oštrog brašna
1 šalica glatkog brašna
1 1/2 žličica praška za pecivo
1 1/2 žličica sode bikarbone
3/4 šalice kakaa
2 jaja
1 šalica mlijeka
1/2 šalice ulja
2 žličice arome vanilije
1/2 šalice kipuće vode
U jednoj posudi pomiješati sve mokre (ali bez vode), a u drugoj sve suhe sastojke. Postupno dodavati mokre u suhe sastojke i miksati, a na kraju dodati kipuću vodu i pomiješati. Premazati kalup maslacom i posuti krušnim mrvicama, uliti smjesu i peći 40 – 45 minuta na 170 stupnjeva.
Krema:400 g nutelle
400 g mascarponea
250 g poprženih lješnjaka (pola samljeti na fino, a pola izrezati na grubo)
4 napolitanke od lješnjaka (mljevene)
Za kremu je potrebno pomiješati sve sastojke. Kreme ima dovoljno da se nadjene torta (biskvit prerezati na pola) i ukrasi cijela površina torte. Još se tortu može dodatno posuti grubo nasjeckanim prženim lješnjacima
400 g mascarponea
250 g poprženih lješnjaka (pola samljeti na fino, a pola izrezati na grubo)
4 napolitanke od lješnjaka (mljevene)
Za kremu je potrebno pomiješati sve sastojke. Kreme ima dovoljno da se nadjene torta (biskvit prerezati na pola) i ukrasi cijela površina torte. Još se tortu može dodatno posuti grubo nasjeckanim prženim lješnjacima
Ne baš jeftina, ali za rođendane je originalna....
Milka torta
Sastojci
Za kore:
21 bjelanjak
450 g šećera
300 g lješnjaka
3 žlicePšeničnog oštrog brašna
Za kremu:
21 žumanjak
3 Pudinga vanilin
6 žlicaPšeničnog oštrog brašna
1l mlijeka
100 g šećera
250 g maslaca
2 Šlag pjene
100 ml mlijeka
300 g Milka čokolade s lješnjacima
300 g Milka bijele čokolade
Priprema
Odvojite 7 bjelanjaka i istucite ih u čvrsti snijeg, a zatim umiješajte postepeno 150 g šećera.
Sameljite 100 g lješnjaka, dodajte 1 žlicu brašna i lagano umiješajte u pripremljeni snijeg.
Smjesu izlijte u kalup za torte (Ø 28 cm) čije ste dno prekrili papirom za pečenje i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 20 minuta.
Na isti način s preostalim bjelanjcima, šećerom, lješnjacima i brašnom ponovite isti postupak još dva puta tako da dobijete 3 kore biskvita.
Za kremu sve žumanjke, puding i brašno promiješajte. Po potrebi dodajte malo mlijeka.
Preostalo mlijeko i šećer zakuhajte, odmaknite s vatre i umiješajte pripremljenu smjesu od žumanjaka. Vratite na vatru i uz miješanje kratko prokuhajte, pazeći da ne zagori.
Kremu ohladite uz povremeno miješanje, a zatim umiješajte razrađeni maslac.
Šlag pjenu uspite u 100 ml mlijeka i umiješajte u čvrsti šlag.
Pripremljeni šlag umiješajte u kremu, a zatim je podijelite na dva dijela. U jednu polovicu umiješajte tamnu čokoladu koju ste otopili na pari, a u drugu polovicu bijelu čokoladu.
Na biskvitnu koru stavite polovicu tamne kreme, zatim položite drugu biskvitnu koru, premažite je polovicom bijele kreme, zatim stavite treću koru.
Tortu premažite s ostatkom krema izvana i ukrasite lješnjacima.
Savjet
Koristite pržene lješnjake :)